MobilityLabel
Maatregelen
Wandel- en fietsbeleid
Kies actief vervoer bij enkelereisafstanden van max. km.
0 km 40 km
Wandelen 0 - 1,5 km
Stadsfiets 1,5 - 5 km
eBike 5 - 15 km
SpeedPedelec 15+ km

Stel hier in wat een acceptabele afstand is voor actief vervoer en ontdek voor hoeveel personen wandelen of de fiets een acceptabel alternatief is. De invoer is in kilometer per enkele reis, berekend met een fietsrouteplanner. Bij afstanden tot 1,5 km gaan we uit van wandelen. Bij afstanden van 1,5 km tot 5 km gaan we uit van een normale (stads)fiets, bij afstanden van 5 t/m 15 km van een e-bike en daarboven van een speed-pedelec.

Keuzes die met deze maatregelen worden gemaakt, worden direct verwerkt in alle grafieken, kaarten en andere indicatoren aan de rechterkant van het scherm.

Personen die nu al wandelen of fietsen, gaan geen auto of OV gebruiken als gevolg van maatregelen.

OV-beleid
Openbaar vervoer is een acceptabel alternatief als:
  • de toegestane extra OV-reistijd t.o.v. auto
  • niet meer is dan:
    0 90 minuten 100 %
  • of de enkele OV-reis minder dan minuten bedraagt.

Voortransport
Natransport

Maak hier keuzes met betrekking tot het voorgenomen OV-beleid van de organisatie.

Om te beoordelen of OV voor iemand een acceptabel alternatief voor de auto is, wordt de OV-reistijd en de auto-reistijd van elke persoon met elkaar vergeleken. Deze vergelijking betreft de totale deur-tot-deur-tijden, gebaseerd op de actuele dienstregelingen, filedruk, overstaptijd en parkeertijd. Dit kan op twee manieren: absoluut (in additionele minuten) of relatief (in een percentage). Veel verkeerskundigen hanteren de relatieve aanpak met een 50%-norm (ook wel bekend als VF-factor 1,5), maar bij cases met relatief korte reistijden kan een absoluut verschil van bijvoorbeeld 20 minuten soms beter passen.

Er kan een absolute ondergrens van bijvoorbeeld 30 minuten worden ingevoerd waaronder het OV sowieso als acceptabel alternatief geldt. Dit helpt om ongewenste conclusies bij kortere afstanden te voorkomen.

Daarnaast kan er ook een keuze worden gemaakt uit het soort voor- en natransport: Gaan de personen te voet naar bushalte of station, of gebruiken ze de fiets als dat sneller is? Als de fiets wordt geselecteerd, wordt er in de berekeningen van uit gegaan dat de persoon een fiets tot zijn beschikking heeft. Of deze daadwerkelijk wordt gebruikt, hangt af van de betreffende fiets-, wandel- en stallingstijden.

Optioneel kan ook het effect van Park+Ride-faciliteiten getoond worden (beta). De persoon gaat dan met de auto naar een (officiëel) P+R-terrein en vervolgt de reis met het OV. Dit alternatief wordt alleen gebruikt als er een geschikte P+R-locatie gevonden is waarmee de totale reis sneller wordt én de reisduur onder de ingestelde grens blijft.

Keuzes die met deze maatregelen worden gemaakt, worden direct verwerkt in alle grafieken, kaarten en andere indicatoren aan de rechterkant van het scherm.

Afhankelijk van de gekozen maatregelen, kunnen personen die nu al met het OV reizen, wel switchen naar actief vervoer, maar niet naar de auto.

Autobeleid
Bedrijfsauto's vervangen

Uitstoot bedrijfsauto's verminderen
Reduceer uitstoot met %.
0% 100%

Uitstoot privé-auto's verminderen
Reduceer uitstoot met %.
0% 100%

Met deze instellingen kunt u aangeven of bedrijfsauto's wel of niet meeveranderen met ingesteld beleid. Normaal gesproken verandert MobilityAnalyst bedrijfsauto's niet. Als u dit los wilt laten, kies dan voor deze optie waarbij bedrijfsauto's worden vervangen door fiets of OV als dat beter bij het geselecteerde beleid past.

Ook kunt u voorgenomen CO2-reducties instellen voor bedrijfsauto's en privé-auto's. Als er geen bedrijfsauto's zijn opgegeven, worden de maatregelen hierover niet getoond.

Voorbeelden van mogelijke CO2-besparende maatregelen zijn:

  • Rijtraining en monitoring (vaak goed voor 3% tot 8% CO2-reductie)
  • De juiste bandenspanning (vaak goed voor 2% tot 5% CO2-reductie)
  • Het eigen wagenpark verduurzamen, door auto's (versneld) te vervangen door elektrische auto’s

Deze maatregelen worden direct verwerkt in alle grafieken, kaarten en andere indicatoren aan de rechterkant van het scherm.

Plaats en tijd
Minder vaak reizen
Personen die meer dan minuten reizen (enkele reis), gaan dag(en) extra thuiswerken.
Op voorwaarde dat ze minimaal dag(en) aanwezig zijn.

Reizen op ander tijdstip (beta)
Heenreis
Terugreis

Flexwerkwerkbeleid kan grote impact hebben op al uw mobiliteitskentallen zoals kosten en CO2-uitstoot, maar ook op parkeer- en werkplekfaciliteiten.

U kunt bij deze maatregel aangeven hoeveel (additionele) dagen men per week niet naar de vaste locatie reist (bovenop de wellicht al opgegeven waarden in de input-template) en hierbij een ondergrens aangeven van het aantal dagen dat de persoon aanwezig moet zijn. Er kan gekozen worden deze maatregel alleen te relateren aan langreizenden (bijvoorbeeld door 30 of 60 minuten als ondergrens in te vullen) of aan alle personen (vul dan ‘0’ in bij minimale reistijd).

Keuzes die met deze maatregelen worden gemaakt, worden direct verwerkt in alle grafieken, kaarten en andere indicatoren aan de rechterkant van het scherm.

Dit geldt alleen voor personen waarbij in het invoertemplate is aangegeven dat zij thuis kunnen werken.

In sommige gevallen kan het wenselijk zijn de tijdstippen van de heen- en terugreis te veranderen, bijvoorbeeld in het kader van regionale spitsreductie-projecten. Selecteer dan hier een ander tijdstip voor de heen- en terugreis. Als iedereen om 8:00 uur aanwezig moet zijn, dient 'Aankomst voor' en '8:00' geselecteerd te worden. Als gerekend moet worden met een heenreis die om 9:00 uur begint, dient bij 'Vertrek vanaf' en '9:00' geselecteerd te worden.

De fiets- en OV-reisduur blijven bij deze maatregelen hetzelfde; de oorspronkelijke reistijd wordt verschoven naar het geselecteerde tijdstip en de tijdstippen waarop eventuele knelpunten worden gepasseerd, worden hierdoor veranderd. Komt de auto-reistijd hiermee buiten de spits te liggen, dan wordt overgeschakeld op auto-reistijden zónder vertraging.

Filters en instellingen
Bestand
Dit is een (fictief) demobestand.

Selectie
:  van personen geselecteerd.

Filter
Het totale bestand is geselecteerd. Maatregelen kunnen worden ingesteld op de totale organisatie, of selecteer een doelgroep met onderstaande filterknop
Let op, er is een filter actief, waardoor maatregelen alleen voor bepaalde groepen worden ingesteld


Hier vindt u informatie over het geopende bestand, de licentie-vervaldatum en de actieve filter-scope. Afhankelijk van de aangeleverde data kan met de filterknop een doelgroep-selectie worden gemaakt, zodat u het effect van bepaalde maatregelen op specifieke subgroepen kunt onderzoeken.

Daarnaast treft u geavanceerde instellingen aan, en de mogelijkheid om resultaten op te slaan in MobilityAnalyst- en Excel-formaat.

disclaimer • privacyverklaring
Samenvatting

Situatie:
Weergave:
Organisatie(s):  ..............................................................................................................................................................  
Vestiging(en):  ..............................................................................................................................................................  
Personen:  ..............................................................................................................................................................  
Ingestelde maatregelen
Wandel- en fietsbeleid
tot
gemengde maatregelen
OV-beleid
maximaal langer dan auto
of enkele reis minder dan
voortransport:
natransport:
gemengde maatregelen
Autobeleid
bedrijfsauto's vervangen
uitstoot bedrijfsauto's:
uitstoot privé-auto's:
gemengde maatregelen
Plaats en tijd
bij meer dan reizen,
extra thuiswerken
minimaal op locatie
gemengde maatregelen
Reismethode
kleur modaliteit aantal
actief vervoer
OV
privé-auto
bedrijfsauto
Organisatie
Milieu
Mens
wordt er thuisgewerkt per week
Gekopieerd naar het klembord
Huidige modaliteit
Weergave:

Dit is een weergave van de huidige reismethode, gebaseerd op de opgave van de organisatie en eventuele aannames (bij onbekende reismethode).

Met het dropdown menu kan geschakeld worden tussen weergave van personenaantallen of kilometeraantallen.

De middelste cirkel toont de modaliteitsverdeling op hoofdlijnen (actief vervoer, OV en auto). De buitenste cirkel toont dezelfde informatie uitgesplitst naar sub-modaliteiten (zoals bedrijfsauto of SpeedPedelec).

Potentiële modaliteit
Weergave:

Dit is een weergave van de nieuwe of potentiële reismethode, zoals tot stand komt door de gekozen maatregelen toe te passen op de huidige modaliteit.

Met het dropdown menu kan geschakeld worden tussen weergave van personenaantallen of kilometeraantallen.

De middelste cirkel toont de modaliteitsverdeling op hoofdlijnen (actief vervoer, OV en auto). De buitenste cirkel toont dezelfde informatie uitgesplitst naar sub-modaliteiten (zoals bedrijfsauto of SpeedPedelec).

Modaliteitsveranderingen
Weergave:
Actief vervoer →
Wandelen →
Stadsfiets →
eBike →
SpeedPedelec →
Openbaar vervoer →
Zonder fietsgebruik →
Fiets in voortransport →
Fiets in voor- en natransport →
Auto (P+R) in voortransport →
Auto →
Privé-auto →
Bedrijfsauto →

Dit is een weergave van de totalen per reismethode in de huidige en nieuwe situatie, rekening houdend met de ingestelde maatregelen.

Met het dropdown menu kan geschakeld worden tussen weergave van personenaantallen of kilometeraantallen.

Individuele reismethoden en -details
 

U opent nu een bestand met daarin een groot aantal personen. Dit kan wachttijden veroorzaken bij het openen van de kaartweergave. MobilityAnalyst werkt sneller zonder een actieve kaartweergave of met een geclusterde weergave. Het is echter altijd mogelijk om gedetailleerde kaarten weer te geven, maar houd wel rekening met wachttijden. De beste prestaties worden behaald met Chrome of Firefox. We raden af ​​om MobilityAnalyst te gebruiken met oudere browsers zoals Internet Explorer.

Loading data...

Deze kaart toont per persoon de reismethode conform de geselecteerde maatregelen. Het is mogelijk om alle of alleen bepaalde (sub-)modaliteiten te tonen, bijvoorbeeld: alle bedrijfsauto’s of fietsers. In de kaart kunnen personen aangeklikt worden om meer details op individueel niveau te bekijken, zoals huidige modaliteit, reismogelijkheden, reistijden en individuele voorbeeldreizen. Bij grote bestanden kan het handig zijn de resultaten geclusterd weer te geven (zie de betreffende optie in de kaart). Met de keuze voor 'Toon verschil' worden alleen personen weergegeven waarvoor iets gewijzigd is.

CO2-reductie
een besparing van

Deze indicator toont de jaarlijkse potentiële CO2-besparing als gevolg van de ingestelde maatregelen.

CO2-uitstoot per FTE
 

Deze indicator toont de totale jaarlijkse CO2-uitstoot per FTE, vóór en na de ingestelde maatregelen.

CO2-uitstoot per modaliteit

Deze indicator toont de totale jaarlijkse CO2-uitstoot per modaliteit in ton per jaar, vóór en na de ingestelde maatregelen.

Breakdown huidige CO2-uitstoot
Modaliteit Gereden afstand CO2 kg/km CO2 uitstoot

Deze indicator toont een breakdown van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van de organisatie in de huidige situatie.

Per reismethode wordt de jaarlijks afgelegde afstand getoond, tezamen met de gemiddelde uitstoot per kilometer en de totale jaarlijkse uitstoot.

Breakdown potentiële CO2-uitstoot
Modaliteit Gereden afstand CO2 kg/km CO2 uitstoot

Deze indicator toont een breakdown van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van de organisatie, gebaseerd op de ingestelde maatregelen.

Per reismethode wordt de jaarlijks afgelegde afstand getoond, tezamen met de gemiddelde uitstoot per kilometer en de totale jaarlijkse uitstoot.

Mobiliteitslabel

 

Om jaarlijkse CO2-uitstoot per FTE makkelijk vergelijkbaar te maken, wordt een indeling gehanteerd van oplopende duurzaamheidsklassen (label G t/m A).

Hierbij worden de volgende grenswaarden gebruikt:

  1. A: minder dan 1125 kg
  2. B: 1125-2250 kg
  3. C: 2250-3375 kg
  4. D: 3375-4500 kg
  5. E: 4500-5625 kg
  6. F: 5625-6750 kg
  7. G: meer dan 6750 kg
CO2-uitstoot opnemen
moeten hiervoor één jaar groeien

Deze indicator illustreert de impact van de CO2-uitstoot en toont het aantal bomen dat één jaar moet groeien om de CO2-uitstoot (ná maatregelen) op te laten nemen.

Dit is gebaseerd op het gegeven dat één groeiende boom 20 kilogram CO2 per jaar kan opnemen, dus: voor 1 ton CO2-uitstoot moeten 50 bomen een jaar lang groeien.

CO2-compensatie kosten
jaarlijkse kosten

Om klimaatverandering tegen te gaan kun je het beste minder en schoner reizen. Daarmee voorkom je de uitstoot van CO2. Uitstoot die je niet of moeilijk kunt vermijden, kun je op een andere manier goedmaken en dat wordt compenseren genoemd.

Deze indicator toont de totale jaarlijkse kosten om de resterende CO2-uitstoot na maatregelen te compenseren. Er zijn verschillende kostenniveau’s voor CO2-compensatie, afhankelijk van de organisatie, de standaard en het soort project. Wij hanteren, net als veel Europese organisaties een rekenbedrag van 10 euro per ton CO2.

Benodigde parkeerplekken
Plekken
Plekken

Deze indicator toont het aantal parkeerplekken dat op een gemiddelde dag nodig is. Hierbij is nog geen rekening gehouden met een niet-evenredige weekspiegel of met de parkeerplekken voor bezoekers of bijvoorbeeld pool-auto’s.

Besparing parkeerplekken
wordt jaarlijks bespaard
Bij gemiddelde parkeerplek-kosten van
€

De gemiddelde kosten voor een parkeerplaats voor de organisatie lopen sterk uiteen en hangen af van de locatie (binnenstedelijk of daarbuiten) en aard (garage of terrein). Naar schatting bedragen de kosten gemiddeld € 700,- per jaar.

Of deze besparingen daadwerkelijk te realiseren zijn en op welke termijn, hangt af van verschillende factoren: wordt er alleen op eigen terrein geparkeerd of zijn er gedeelde plekken, en kunnen plekken makkelijk afgestoten worden?

Benodigd aantal laadpunten
voor elektrische auto's

Hoewel elke situatie anders is en het aantal laadpalen afhangt van bijvoorbeeld het aantal elektrische bedrijfsauto’s en het aantal personen en bezoekers dat u wilt faciliteren, zijn er wel algemene stelregels te benoemen.

De hier getoonde indicator is gebaseerd op het advies om per 10 parkeerplekken één laadpunt aan te bieden (n.b.: Veel laadpalen bevatten 2 of meer laadpunten). Deze norm komt overeen met het EU-besluit als onderdeel van het pakket 'Schone energie voor alle Europeanen'.

Volgens deze maatregel moet bij alle nieuwe of verbouwde bedrijfspanden verplicht 1 laadpunt geïnstalleerd worden per 10 parkeerplaatsen.

Wagenpark
 

Deze indicator toont het aantal bedrijfsauto's, volgens opgave en het potentieel. Dit wordt beïnvloed via de auto-maatregel ‘bedrijfsauto vervangen’. Zonder deze maatregel verandert MobilityAnalyst bedrijfsauto's niet.

Benodigde fietsenstallingplaatsen
 

Deze indicator toont het aantal fietsenstallingsplaatsen dat op een gemiddelde dag nodig is (inclusief deelfietsen). Hierbij is nog geen rekening gehouden met een niet-evenredige weekspiegel of met de fietsenstallingsplaatsen voor bezoekers.

Op de website van de fietsersbond vindt u meer informatie over optimale faciliteiten voor fietsers en de checklist 'fietsvriendelijk bedrijf' (inclusief certificeringsmogelijkheid).

Afstand woon-werkverkeer
 

Deze indicator toont de jaarlijks afgelegde totale afstand voor woon-werkverkeer, rekening houdend met de reisafstanden behorende bij de betreffende reismethode (dus fietsers doorgerekend over fietsroutes, etc.), vóór en na maatregelen. Deze indicator wordt sterk beïnvloed door de maatregelen rondom thuiswerkbeleid.

Variabele reiskosten
 

Deze indicator toont de jaarlijkse variabele reiskosten, op basis van de opgegeven kilometervergoedingen per modaliteit. Getoond wordt het kostenniveau vóór en na maatregelen. Vaste kosten, zoals bij leasecontracten, zijn niet meegenomen. MobilityAnalyst ondersteunt alleen vast-instelbare kosten per kilometer en (nog) geen staffels of grenswaarden.

Variabele reiskosten per FTE
 

Deze indicator toont de jaarlijkse variabele reiskosten per FTE, op basis van de opgegeven kilometervergoedingen per modaliteit. Getoond wordt het kostenniveau vóór en na maatregelen. Vaste kosten, zoals bij leasecontracten, zijn niet meegenomen. MobilityAnalyst ondersteunt alleen vast-instelbare kosten per kilometer en (nog) geen staffels of grenswaarden.

Variabele reiskosten per modaliteit

Deze indicator toont de jaarlijkse variabele reiskosten per modaliteit, op basis van de opgegeven kilometervergoedingen per modaliteit. Getoond wordt het kostenniveau vóór en na maatregelen. Vaste kosten, zoals bij leasecontracten, zijn niet meegenomen. MobilityAnalyst ondersteunt alleen vast-instelbare kosten per kilometer en (nog) geen staffels of grenswaarden.

Gemiddelde locatiebezetting
personen
personen

Deze indicator toont het aantal personen dat op een gemiddelde dag aanwezig is op de locatie(s). Hierbij is geen rekening gehouden met een niet-evenredige weekspiegel.

Locatieverdeling
 Op werklocatie
 Thuiswerken, flexkantoor beschikbaar
 Thuiswerken, flexkantoor niet beschikbaar

Deze indicator toont welk deel van de werktijd conform maatregelen wordt gewerkt op de vaste locatie of thuis. Het thuiswerkpotentieel is opgesplitst in personen die wel en geen flexkantoor in de buurt als alternatief hebben.

Herhuisvesting

Overweegt u het verhuizen, openen of samenvoegen van één of meer werklocaties?

Activeer dan onze herhuisvestingsmodule, en ontdek wat de verhuizing betekent voor:

  • kosten
  • duurzaamheid
  • reistijd
  • talentbehoud

Organisaties kijken van tijd tot tijd naar de huisvestingssituatie: Wordt een aflopend huurcontract weer verlengd? Klopt het aantal vierkante meters nog met het huidige gebruik? Maar ook: zijn we nog wel tevreden over de bereikbaarheid van het pand? Hoe zit het met de auto-afhankelijkheid? Hoeveel vestigingen past het beste? Door bij een mogelijk verhuismoment gedegen naar mobiliteit te kijken, valt veel te besparen, bijvoorbeeld op het gebied van kosten, CO2 of talentbehoud.

Hiervoor geldt een meerprijs.

Aantal thuiswerkdagen
dagen
dagen

Deze indicator toont het gemiddeld aantal dagen per week dat een persoon thuis of op een flexkantoor vlakbij huis werkt. Hierbij is geen rekening gehouden met een niet-evenredige weekspiegel. De tool houdt geen rekening met werkzaamheden op een klantlocatie.

Flexkantoor-potentieel
van de thuiswerkers hebben een flexkantoor in de buurt
Operator Aantal personen

Deze indicator toont het aantal thuiswerkende personen met een flexkantoor in de buurt. Het werken op een flexkantoor kan een goed alternatief zijn. Het combineert de voordelen van thuiswerken (nauwelijks reistijd) met die van werken op de normale werkplek (werk-privé-balans, faciliteiten, arbo-werkplek, etc). Getoond wordt het aantal personen dat op minder dan 5 km afstand een flexkantoor van één van de grote landelijke aanbieders heeft en conform maatregelen ervan gebruik zou kunnen maken, inclusief een uitsplitsing naar de flexoperator-ketens die qua locatie voor de organisatie het meest relevant zijn.

Bewegingstijd actief vervoer
 

Deze indicator toont de jaarlijkse bewegingstijd door actief vervoer. Hierbij worden alleen reizen geteld die van deur-tot-deur worden gefietst of gewandeld.

Verbruikte kcal door actief vervoer
 

Deze indicator toont de jaarlijks verbrande caloriën middels actief vervoer. Hierbij worden alleen reizen geteld die van deur-tot-deur worden gewandeld of gefietst. Er wordt gerekend met een gemiddelde van 25 kcal per kilometer.

Deze indicator toont ook het Big Mac-equivalent van de verbruikte kilocalorieën. Een Big Mac bevat volgens opgave van McDonald's 525 kcal, of 2.196 kJ.

Impact ziekteverzuim door actief vervoer
per jaar

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat personen die naar het werk fietsen zich gemiddeld minder vaak ziek melden. Het gemiddeld aantal verzuimdagen van fietsers is 7,4 tegen 8,7 voor niet-fietsers. Onder fietsers is een grotere groep is die zich nooit ziek meldt. Ook de verzuimfrequentie bij fietsers is lager dan die van niet-fietsers.

Verder lezen?

  • Preventive Medicine: The association between commuter cycling and sickness absence (Engels)
  • Institue for employment-studies: Impact of the Cycle to Work Scheme (Engels)
  • TNO: Fietsen is groen, gezond en voordelig (Nederlands)
  • Nationaler Radverkehrsplan: Forschung Radverkehr (Duits)
Aandeel actief vervoer

Deze indicator toont de potentiële toename van het aandeel actief vervoer (wandelen en fietsen), conform ingestelde maatregelen.

Samenstelling actief vervoer
 Wandelen
 Stadsfiets
 eBike
 SpeedPedelec

Dit is een weergave van de indicatieve onderverdeling van de verschillende vormen van actief vervoer in de nieuwe situatie, gebaseerd op de volgende aannames: Bij afstanden tot 1,5 km gaan we uit van wandelen. Bij afstanden van 1,5 km tot 5 km gaan we uit van een normale (stads)fiets, bij afstanden van 5 t/m 15 km van een e-bike en daarboven van een speed-pedelec.

De getoonde percentages zijn ten opzichte van het totaal aantal personen dat conform beleid reist met actief vervoer.

Beweeg de muis over de grafiek voor details.

Aandeel personen dat beweegnorm haalt
met alleen woon-werkverkeer

Deze indicator toont het aandeel personen dat alleen al door het woon-werkverkeer (via wandelen of fietsen) de geadviseerde beweegnorm haalt. Deze norm is door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vastgesteld en doorvertaald in lokale, landelijke richtlijnen. Voor volwassenen zijn de voornaamste adviezen:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • Voorkom veel stilzitten.

Het getoonde percentage is het aandeel personen dat per week meer dan de genoemde 150 minuten woon-werkverkeer wandelend of fietsend aflegt.

Bron: WHO Physical Activity

Gemiddelde reisafstand
per enkele reis ()

Deze indicator toont de gemiddelde enkelereisafstand per persoon, na maatregelen. Dit is een ongewogen gemiddelde over alle personen, zonder rekening te houden met het aantal reisdagen per persoon.

Gemiddelde reistijd
 

Deze indicator toont de gemiddelde reistijd van een enkele reis per FTE, vóór en na maatregelen. De reistijd is gebaseerd op de modaliteit conform de geselecteerde maatregelen, rekening houdend met eventuele (extra) thuiswerkdagen en gewogen met de FTE-factor, zodat een persoon die meer dagen aanwezig is zwaarder meeweegt in het gemiddelde dan een persoon met minder aanwezigheid.

In de reistijdberekeningen worden totale tijden van deur tot deur gerekend, dat betekent:

  • Autoreistijden bestaan uit het gemiddelde van de reistijd van de heenreis en terugreis plus de tijd benodigd om de auto te parkeren.
  • OV-reistijden bestaan uit reistijd conform actuele dienstregelingen inclusief overstaptijden en inclusief de tijd die benodigd is van huis tot OV-halte en van OV-halte tot de bestemming.
  • Fiets-reistijden bestaan uit de fietstijd over de snelste fietsbare route van deur tot deur plus de tijd benodigd om de fiets te stallen.
Totale reistijd
 

Deze indicator toont de totale jaarlijkse reistijd van alle personen, vóór en na maatregelen. In de reistijdberekeningen worden totale tijden van deur tot deur gerekend, dat betekent:

  • Autoreistijden bestaan uit het gemiddelde van de reistijd van de heenreis en terugreis plus de tijd benodigd om de auto te parkeren.
  • OV-reistijden bestaan uit reistijd conform actuele dienstregelingen inclusief overstaptijden en inclusief de tijd die benodigd is van huis tot OV-halte en van OV-halte tot de bestemming.
  • Fiets-reistijden bestaan uit de fietstijd over de snelste fietsbare route van deur tot deur plus de tijd benodigd om de fiets te stallen.
Potentieel 'minder en anders reizen'
van de personen

Deze indicator toont het percentage mensen dat minder en anders kan gaan reizen door de geselecteerde maatregelen.

Deze telling is ontdubbeld, immers: personen kunnen bijvoorbeeld in de scope vallen van bepaald fietsbeleid als gekozen thuiswerkbeleid. Deze personen worden dan slechts éénmaal geteld.

Wilt u exact weten wélke personen minder of anders zouden gaan reizen bij een bepaalde maatregel, selecteer dan alleen die maatregel of maak een Excel-export.

Individuele veranderingen per enkele reis
 Langer
 Korter
 Hetzelfde

Dit overzicht visualiseert de individuele veranderingen per enkele reis en toont hoeveel personen wat voor verbetering of verslechtering hebben in hun reistijd ten gevolge van de ingestelde maatregelen.

Beweeg de muis over de grafiek voor details.

Aantal thuiswerkdagen
dagen
dagen

Deze indicator toont het gemiddeld aantal dagen per week dat een persoon thuis of op een flexkantoor vlakbij huis werkt. Hierbij is geen rekening gehouden met een niet-evenredige weekspiegel. De tool houdt geen rekening met werkzaamheden op een klantlocatie.

Carpoolpotentieel
zouden kunnen carpoolen

Carpoolen kan een oplossing zijn voor personen waarbij fiets en OV minder geschikt zijn voor het woon-werkverkeer. Als deze automobilisten met elkaar meerijden kan dat kosten, CO2-uitstoot en reistijd besparen.

Een persoon wordt meegeteld in het carpoolpotentieel als deze:

  • na maatregelen nog steeds met de auto reist én
  • op meer dan 10 km van de bestemming woont én
  • er een collega op minder dan 3 kilometer afstand woont, die met de auto naar dezelfde bestemming reist.
OV-kwaliteit
per OV-reis

Naast reistijd is het aantal overstappen een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van een OV-verbinding. Deze indicator toont van alle personen die gegeven het ingestelde beleid met het OV reizen, het gemiddelde aantal overstappen in de snelste OV-verbinding.

Hierbij worden alle overstappen tussen OV-schakels meegeteld (dus trein-trein of trein-bus), en dus niet auto-trein of bijvoorbeeld trein-fiets.

Overzicht individuele reisduren van een enkele reis

Deze grafiek toont het aantal personen verdeeld per 15 minuten reistijd enkele reis, dus het aantal personen dat bijvoorbeeld een reistijd heeft tussen 0 en 15 minuten voor (grijs) en na (blauw) maatregelen.

Gemiddelde reisafstand per modaliteit

Deze indicator toont de gemiddelde reisafstand per modaliteit, gebaseerd op de ingestelde maatregelen. Dit is een ongewogen gemiddelde over alle personen, zonder rekening te houden met het aantal reisdagen per persoon.

Personenteller
Aantal personen met een enkele reis onder en boven

Analyseer hoeveel personen een kortere of langere reistijd hebben ten opzichte van zelf in te voeren drempelwaarden. Ontdek bijvoorbeeld hoeveel mensen een enkele reis hebben van minder dan 30 minuten / 15 km, of meer dan 60 minuten / 100 km. De reistijden komen overeen met de door de gekozen maatregelen bepaalde modaliteiten.

Autoreductie-potentieel
per dag bespaard

Deze indicator toont het aantal autoritten (enkele reis) op een gemiddelde werkdag dat door de ingestelde maatregelen bespaard kan worden.

Autoritten naar het station worden gezien als onderdeel van een OV-rit en niet geteld als autorit.

Uitstapstations
van de OV-reizigers
Laatste station Aantal personen

Deze indicator toont het aantal OV-reizigers dat gebruik maakt van de trein en toont een lijst met gebruikte uitstapstations, conform (eventuele) maatregelen. Dit zijn de laatst gebruikte treinstations in de OV-keten.

P+R-potentieel
van de OV-reizigers kunnen via P+R reizen
Locatie Aantal personen

Deze indicator toont het aantal OV-reizigers dat gebruik maakt van de combinatie OV en auto (P+R) en toont een lijst met gebruikte P+R-faciliteiten conform de ingestelde maatregelen.

Reistijdverlies door files per automobilist
 

Deze indicator toont het aantal uur dat een automobilist gemiddeld per jaar aan reistijd verliest als gevolg van drukte, files en wegwerkzaamheden. Deze voertuigverliesuren worden berekend door de daadwerkelijke reistijd te vergelijken met de reistijd die de auto’s nodig zou hebben om ongestoord en zonder vertraging de reis te maken.

Autoritten tijdens de spits
 

Deze indicator toont het wekelijkse aantal auto-ritten dat tijdens de spits wordt gemaakt, voor en na maatregelen.

OV-ritten tijdens de spits
 

Deze indicator toont het wekelijkse aantal OV-ritten dat tijdens de spits wordt gemaakt, voor en na maatregelen.

Regioradar (beta)
Telpunten

Toon op de kaart de aantallen voor:

  • 7:00

In sommige regio’s toont MobilityAnalyst een te verwachten aantal passeringen op specifieke vooraf gedefinieerde telpunten. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in het weggebruik op bepaalde knelpunten in het wegennet of drukte op OV-trajecten. Per telpunt wordt weergegeven hoeveel personen vóór en ná de ingestelde maatregelen over dit traject reizen, zodat bijvoorbeeld het potentieel van spits- en hindermijdmaatregelen kan worden onderzocht.

De te onderzoeken telpunten kunnen doorgaans alleen vanuit de betrokken regio’s veranderd worden.

MobilityAnalyst is niet geschikt voor mobiel. Open op een ander apparaat of probeer landschapsmodus op een tablet.
MobilityLabel
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch English English
Al een scan voor u gedaan?

Open hier uw MobilityAnalyst-bestand.

Aan het oriënteren?

Open dan de demo.

Zelf aan de slag?

Vraag de scan hier aan.

Filters

Met de filterknop kunt u specifieke selecties van organisaties, locaties of groepen personen maken. MobilityAnalyst toont dan alleen de gegevens van de geselecteerde deelverzameling.

In de normale modus van MobilityAnalyst kan hier een selectie gemaakt worden van de verschillende locaties (indien er meerdere locaties zijn opgegeven) en/of organisatiefilters (indien die vooraf zijn opgegeven). In de MultiOrganisation-modus (alleen beschikbaar voor specifieke partners) kan hier een selectie gemaakt worden voor bepaalde organisaties in de regio en/of hun specifieke locaties.

Organisatie

Vestiging

Organisatiefilter

Selectie: van de personen geselecteerd

Instellingen

Modellering van modaliteiten

Voor dit bestand zijn geen reismethodes gemodelleerd en zijn er geen aanvullende modelleringsinstellingen nodig.

Toelichting
Het ingeladen MobilityAnalyst-bestand bevat personen waarvan de organisatie heeft opgegeven dat de reismethode onbekend is. Om de huidige situatie in te schatten, zijn aannames gedaan die wel bepalend zijn voor de huidige situatie, maar niet voor de nieuwe situatie. De nieuwe situatie is namelijk geheel gebaseerd op het ingestelde beleid. Dit leidt soms tot ongewenste situaties, zoals een ogenschijnlijk grote terugval in fiets- en OV-gebruik. Door deze functie te activeren wordt de gemodelleerde reismethode als werkelijke, huidige, modaliteit behandeld.

Let op! Vergrendelde maatregel

Er is een filter-selectie actief waarbij voor afzonderlijke doelgroepen verschillende instellingen gelden. Door deze maatregel te ontgrendelen, maakt u dit onderscheid ongedaan en gaat u voor de gehele actieve filter-selectie nieuwe waarden instellen.

MobilityAnalyst: bestand openen

Open hier het MobilityAnalyst-bestand dat u van uw contactpersoon ontvangen heeft en ga direct aan de slag met uw gegevens. Bij het openen worden er geen gegevens over de lijn gestuurd.

Details

* = Bovenstaande voorbeeldreizen geven een illustratie van de berekende routedetails en vormen niet per definitie een reisadvies voor deze persoon. Deze reisgegevens zijn gebaseerd op de actuele dienstregelingen op het moment van verwerken van deze scan. Het is niet uit te sluiten dat verschillende routeplanners verschillende oplossingen bieden voor specifieke verbindingen, afhankelijk van bijvoorbeeld de gebruikte data en parameters zoals wandelsnelheden en overstaptijden. Ook kan het zijn dat op andere momenten snellere verbindingen mogelijk zijn of dat de genoemde verbinding op sommige dagen en momenten niet beschikbaar is.

Abonnement verlopen

Helaas, u kunt MobilityAnalyst niet meer gebruiken voor dit bestand. Het abonnement is verlopen op .

Neem om het abonnement te verlengen contact op met MobilityLabel.com.

Toelichting

Over MobilityAnalyst

Met deze tool kunt u objectief en overzichtelijk in kaart brengen wat het effect is van specifieke werkgeversmaatregelen op bijvoorbeeld reiskosten, reistijd, CO2-uitstoot, faciliteiten en vitaliteit. De tool bestaat uit twee delen:

  • Aan de linkerkant kunnen verschillende maatregelen opengeklapt en ingesteld worden, zoals fietsbeleid, OV-beleid en thuiswerkbeleid.
  • Aan de rechterkant wordt direct het effect getoond van de ingestelde maatregelen, op uiteenlopende indicatoren, grafieken en kaarten. Deze zijn onderverdeeld in verschillende tabbladen met elk zijn eigen aandachtsgebied. De veranderingen worden direct doorgerekend en getoond, ook als er meerdere gestapelde maatregelen zijn.

Alle berekeningen zijn vooraf zeer nauwkeurig uitgevoerd, op basis van concrete woon-werkverplaatsing, het exacte aantal kantoordagen per medewerker, actuele OV-dienstregelingen en file-verwachtingen. De maatregelen en indicatoren zijn voorzien van uitklapbare toelichtingen (‘info’). Bij ‘Filters en instellingen’ vindt u de mogelijkheid om deelselecties te maken van locaties of doelgroepen én kunt u selecties opslaan of exporteren naar Excel.

Het tabblad 'Samenvatting'

De tool begint met een samenvattingstabblad. Deze toont een samenvatting van de ingestelde maatregelen en de belangrijkste indicatoren. Er kan worden gekozen tussen het tonen van de huidige of potentiële situatie en tussen aantallen in absolute of relatieve zin. Wilt u achtergrondinformatie over een specifieke indicator, ga dan naar het desbetreffende tabblad voor meer cijfers en achtergrondinformatie. Het samenvattingstabblad kan worden voorzien van een naam (klik op de tekst 'samenvatting' en vervang deze door een naam van het ingestelde scenario) en worden gekopieerd naar klembord of pdf.

Tip: Snel aan de slag? Selecteer dan nu het tabblad 'Reismethode' en begin aan de linkerkant met het instellen van gewenst 'Wandel- en fietsbeleid' en 'OV-beleid'.